“Podrška porodici-podrška deci-prevencija izdvajanja dece iz porodice”

 

ОКРУГЛИ СТО: „ПОДРШКА ПОРОДИЦИ – ПОДРШКА ДЕЦИ

ПРЕВЕНЦИЈА ИЗДВАЈАЊА ДЕЦЕ ИЗ ПОРОДИЦЕ“

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Београд, 30.март2015 - Данас је у Палати Србија у Београду одржан округли сто „Подршка породици – подршка деци/превенција издвајања деце из породице“ који су организовали Мрежа организација за децу Србије – МОДС, Фондација СОС Дечија села Србија и Удружење стручњака за подршку деци и породици „ФИЦЕ СРБИЈА“ уз покровитељство Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и уз подршку УНИЦЕФ-а. у


 

organizatori i ucesnici okruglog stola

Zeljka Burgund_ moderator Okruglog stola(1)

 

 

Закључак и препоруке са округлог стола

Подршка породици – подршка деци

Превенција издвајања деце из породице

одржаног 30.03.2015.г .у Београду, палата СРБИЈА

 

Разноврсне услуге за подршку породици су неправедно запостављене у досадашњем току реформе социјалне заштите. Веома је значајно да ове услуге у даљем развоју постану приоритет, да би се обезбедила даља подршка деинституционализацији и праву детета на живот у породици.

Изражавамо задовољство што је на одржаном скупу[1] министарство потврдило да ће спроводити политику која осигурава подршку родитељима да испуњавају своје одговорности према деци и која је усмерена на превенцију издвајања деце из породице преко одговарајуће финансијске подршке и услуга усмерених на јачање капацитета породице. С тим у вези, постоје очекивања да се конзистентно спроводи политика која има за циљ спровођење мера које обезбеђују услове за развој деце у породичном окружењу и скраћивање периода трајања мера привременог збрињавања које не омогућују деци оптималне услове за развој (нарочито код мале деце због брзих развојних промена које доживљавају).

Досадашња искуства из пилотирања услуга за подршку породици су показала делотворност и неопходност ових услуга и перспективе и потребе њиховог даљег развоја. Прва искуства у развоју услуге породични сарадник и услуге подршка породици, као и искуства примене модела породичне конференције говоре да породице веома радо прихватају и добро одговарају на ове услуге, те да је потребно обезбедити услове за даљи развој ових и сродних услуга.

 

You may also like...