SAJAM RAZMENE 2014.

KATALOG - 24. Septembar 2014.

Državni sekretar za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dr Nenad Ivanišević otvorio je drugi Sajam razmene, organizovan za članice ''FICE Srbija'', na kome je učešće uzelo više od 120 učesnika, izlagača i posetioca ovog dinamičnog događaja.

                25 institucija i organizacija socijalne zaštite iz Srbije, predstavilo je svoje potrebe i projekte vezane za unapređenje kvaliteta života dece i mladih o kojima brinu, kao i potrebe  njihovih prirodnih i zamenskih porodica.

                Sajamske štandove  su obišle i Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović ,Mirjana Milutinović, član gradskog veća grada Beograda, Nataša Simović, predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici srodnih organizacija civilnog društva.

 Sajam je posetilo i 39 predstavnika društveno odgovornih kompanija i preduzeća, kao i plemenitih pojedinaca koji su sa trinaest organizacija potpisali donatorski PROTOKOL – dogovor o daljoj saradnji i partnerstvu u brizi o ranjivim grupama, sa organizacijama  čije su projekte “usvojili”.

                Sajam je protekao u izuzetno prijatnoj atmosferi sa puno uspostavljenih kontakata i razmenom iskustava  sa ciljem obezbeđivanja održivosti, posebno novih socijalnih usluga  u oblasti socijalne zaštite.

                Sajam je imao međunarodni karakter. Gošća iz Holandije Ms. Martine Tobe, direktorka organizacije ''Dečije perspektive'', koja je obezbedila transfer znanja o ovoj inovativnoj praksi, ove godine je učestvovala na skupu kao donator.

                Učesnike je posebno obradovalo  prisustvo selektora vaterpolo reprezentacije Srbije, koji je već nekoliko godina, sa svojim igračima aktivno podržavao aktivnosti ''FICE Srbija'' namenjene podršci deci i porodicama u riziku.

Članice “FICE SRBIJA”: domovi za decu, Centri za porodični smeštaj, centri za socijalni rad, zavodi za mlade, dnevni centri, prihvatilišta…zalagaće se da ova inovativna praksa promocije društvene brige o deci i porodici u partnersvu sa socijalno odgovornim društvenim subjektima, postane tradicija u sistemu društvene brige o deci i mladima u Srbiji.